Hírek

’TANULOM MAGAM’ YOUTUBE-CSATORNA – AZ IZGALMAS OKTATÁS ESZKÖZE

2021. május 1.

A „Tanulom Magam” Youtube-csatornát Dóczi Attila indította el 2016-ban azzal a céllal, hogy szórakoztatóan edukatív és edukatívan szórakoztató videókat készítsen. Küldetésének tekinti megszerettetni az emberekkel a tanulást, az új ismeretek elsajátítását, továbbá fontosnak tartja lebontani azokat a tabukat, amik erősen élnek a társadalomban. Videóival szeretné újraéleszteni az emberekben azt az ösztönös kíváncsiságot, amellyel a gyermekek fordulnak önmaguk, a környezetük és az egész világ felé.

Dóczi Attilával beszélgettünk a minőségi youtube tartalmakról, az internet szerepéről az oktatásban és nem utolsósorban a Highlights of Hungary jelöltségről.A 2020-as Highlights of Hungary évad 3. helyezettjeként, több, mint 10.000 közönségszavazással a hátad mögött nem kérdés, hogy hatsz és inspirálsz másokat. Mi az, ami Téged inspirál?

Engem leginkább azok a visszajelzések inspirálnak, amiket az emberektől a hétköznapokban kapok. Mikor azt látom, hogy egy videóm alatt több száz vagy ritkább esetben akár több ezer komment is van, ahol az adott témáról beszélnek, akkor érzem azt, hogy sikerült valamit megmozgatnom az emberekben, gondolkodásra, beszélgetésre sarkallnom őket, ami fantasztikus érzés. Amikor pedig olyan üzeneteket kapok, hogy a videóim segítettek valakinek egy nehéz időszakban, meghozták a kedvét valakinek önfejlesztésre vagy segítettek javítani az emberi kapcsolatain, tehát képes voltam valódi, pozitív változást hozni az emberek életébe, akkor érzem igazán, hogy lángol bennem a motiváció és az alkotás tüze.

A te meglátásod szerint milyen hatással vannak az oktatásra az internetes tartalmak?

Úgy gondolom, hogy az online formában történő oktatás és ismeretterjesztés borzasztóan fontos és nem csak azért, mert a vírushelyzet miatt kényszerből a közoktatás erre a színtérre került át több-kevesebb sikerrel. A következő generációk már egyre fiatalabban kezdenek bekapcsolódni az online térbe, és számukra már teljesen természetes, hogy az idejük nagy részét itt töltik, az interneten szórakoznak, ismerkednek, tanulnak és szerves részét képezi az életüknek. Ha a fiatalok figyelmét el akarjuk érni és le akarjuk kötni, akkor mindenképpen érdemes és szükséges ezeket a modern eszközöket igénybe venni és az "ő nyelvükön" megfogalmazni azt a tudást, amit át szeretnénk adni. Én is erre törekszem a videóimmal és óriási öröm számomra, amikor olyan visszajelzéseket kapok a kommentekben, hogy „bárcsak az iskola is ilyen izgalmas lenne”, vagy „de jó lenne, ha te tanítanál nálunk”; ebből érzem azt, hogy sikerült megragadnom a figyelmüket. Az is nagy büszkeség, amikor küldik a képeket, hogy mindenféle órán a tanár az én videómat vetítette le és ezáltal dolgoztak fel egy adott témát, tehát sikeresen tudják „oktatási eszközként” is integrálni azokat. Egy ideális jövőben reményeim szerint az oktatók mind képességekkel, mind eszközökkel fel lesznek szerelve, amik segítségével ki tudják használni az online térben rejlő potenciált arra, hogy még hatékonyabban, izgalmasabban, kreatívabban, bevonódottabban tudjanak a diákokkal közösen dolgozni.

 

Egy-egy újabb „Tanulom Magam” videó téma esetén: a) körbejárod a szakirodalmat, b) beszélgetsz róla számodra hiteles emberekkel, c) sétálsz a természetben és hagyod, hogy megihlessen, d) mindegyik / egyéb / titok! Hogyan készülnek a tartalmaid?

Tartalomötletek gyakorlatilag bárhonnan származhatnak egy baráti beszélgetésből, egy könyvből, sorozatból, videójátékból, újságcikkből, egy kirándulásból és így tovább. Igyekszem nyitott szemmel járni és feljegyezni mindent, ami érdekes, fontos, izgalmas lehet. Miután az ötlet megvan, elkezdem azt feldolgozni tudományos jelleggel, igyekszem minél több kutatást, statisztikát, szakértői cikket feldolgozni, hogy egy naprakész és teljes képet kapjak a témáról, ezt mixelem össze saját gondolatokkal, érdekes felvetésekkel, kérdésekkel, némi humorral fűszerezem, aztán ezt öntöm bele egy kb. 15 perces könnyen emészthető formába. A forgatás, vágás és publikálás után pedig már fogyasztható is a következő Tanulom Magam tartalom, ízlés szerint telefonon, laptopon, tévén, ki-hogy szereti.

Napjainkra jellemző, hogy bármelyik percben, a semmiből előtérbe kerülhet egy újabb online közösségi platform. Hogyan látod te, profi youtuberként a különböző közösségi felületek alakulását?

Nagyon érdekes tendencia, hogy szinte egyik évről a másikra képesek olyan új platformok megszületni, amik aztán több száz millió ember média fogyasztására és hétköznapjaira vannak hatással. Tartalomgyártóként az egy tök jó dolog, hogy a különböző felületeken, különböző arcát tudja megmutatni az ember, míg például a YouTube-csatornámon inkább a tartalom van fókuszban és kevésbé az ember – azaz én – addig az instagram felületemen sokkal személyesebb tartalmak találhatóak és így a néző eldöntheti, hogy egyik, másik vagy akár mindkét irány érdekli-e, követi-e. Azt fontos szem előtt tartani szerintem, hogy egy adott új közösségi felület és az oda való tartalomgyártás, mennyire építi vagy éppen rombolja az ember már felépített brandjét és vajon tényleg megéri-e a potenciális extra nézettség azt, hogy az ember esetlegesen a hitelességéből veszítsen. Fogyasztóként pedig mindig érdemes egy egészséges kritikával és tudatosággal kezelni ezeket a felületeket, újat esetében pedig különösen.

A Highlights of Hungary jelöltjeként mennyire volt lehetőséged megismerni az évad többi jelöltjét és az ő tevékenységüket? Mit ad számodra a Highlights közösséghez tartozás?

Én személy szerint végigolvastam az összes jelöltet mert nagyon kíváncsi voltam, hogy kik kerültek be egy ilyen nívós versenyre és nagyon izgalmas is és inspiráló volt látni azt, hogy mennyi különböző ember, mennyi érdekes, hasznos és kimagasló teljesítményt képes elérni. Sajnos a vírushelyzet miatt személyesen még nem igazán sikerült megismernem őket, de ha egyszer lesz rá lehetőség, akkor ezer örömmel találkoznék velük. Számomra óriási büszkeség egy olyan közösséghez tartozni, ahol ilyen kreatív, alkotó, lelkes, szorgalmas és ambiciózus emberek vannak, akik közül sokan hozzám hasonlóan egy olyan szemlélettel élnek, hogy úgy is meg lehet valósítani önmagunkat és az álmainkat, hogy közben adunk valamit a világnak.