Hírek

TÖRŐCSIK FRANCISKA: NEMCSAK NÉGY HÓNAPIG VAGYUNK NAGYKÖVETEK

2020. október 17.
63513afdc77c2aaea7bda02c_Törőcsik-Franciska.jpg

Törőcsik Franciska, Bujtor István-díjas színművész, korábbi Highlights of Hungary jelöltünk idén másodjára erősíti a nagyköveti csapatot. Tavalyi csapattársával, Prieger Zsolttal olyan gyümölcsöző lett így köttetett barátságuk, hogy nemrég Térey-előadáson debütáltak közösen, melyet a Margó-fesztivál is programjára tűz.

Milyen tanulságokat szűrtél le az első évből? Változtatsz a jelölési stratégiádon?
Büszke voltam a jelöltjeimre, nem bántam meg semmit. Az első találkozón, ahol még mindenki bedobja a találatait, akár több mint 5 aspiránst, amik végül akár cserealapot is képezhetnek. Gyakran ugyanazt jelöljük, időnként mástól emelünk át egy projektet: ami hozzá már nem fér be, azt valaki más még szívügyének érezheti és átveheti. Ez nem egy verseny, és nem is individualista játék. A közös cél, hogy kiemeljük a kiválóságokat, mindannyiunk személyes preferenciáit felülírja. Természetesen fájó szívvel búcsúzunk azoktól, akik a jelölésig nem érnek el, de a rendszer sokat segít abban, hogy minél többen szerepelhessenek az 55 jelölt között.
Bár a környezetvédelmi történeteknek nagy pártfogója vagyok és értelemszerűen a művészet is közel áll hozzám, ezúttal is szeretnék kitekinteni a saját szakmámból, és minél szélesebb spektrumon felvonultatni jelölteket.


Milyen volt a nagyköveti elvonulás? A beszámolók alapján ez az egyik legizgalmasabb pontja nagykövetként a Highlights of Hungarynek.
A grandiózus Kristinus Birtokon jártunk tavaly, ott töltöttük az éjszakát is. Számos merész ideológiai vita folyt, az egyik legérdekesebb arról szólt, hogy egy hasonló témában az egyéni teljesítményt vagy a közösségi összefogást jutalmazzuk-e. A megszállott védőbeszédeket követően a nagyköveti díjra három esélyes közül szavazással választottunk nyertest. Nem árulok el titkot, hogy a PET Kupa lett a befutó. Ám óriási örömömre, és ez a díjátadón derült ki számomra is, hogy Párdy Bence önkéntes szemétszedő tevékenységét a Market Zrt. különdíjjal jutalmazta, így ő sem esett ki a pixisből. Minden jó, ha a vége jó, nem igaz?

Úgy tudom, a megújulás jegyében idén már a Highlights követői is jobban bekukkanthatnak a színfalak mögé, a nagyköveti elvonulásról is érdekes tartalmakkal készülünk majd, hogy ennek is részese lehessen a közönség.


Idén léptékváltásba kezdtünk. Szerinted mitől lehet most még népszerűbb a Highlights?
Egyértelműen látszik, hogy egyre több saját tartalmat állít elő a Highlights, ami szerintem megkönnyíti majd, hogy még több ismertségre tegyen szert, ezáltal a jelöltek is nagyobb figyelmet kaphatnak. Ennek okán nemsokára egy olyan kampányt indítunk, amiben kinyitjuk a jelölés eddig zárt kapuit az emberek felé: várjuk az ajánlásokat a #hassalkossgyarapíts hashtaggel! Bizonyára rengeteg inspiráló kezdeményezés még így is elkerüli a nagykövetek kutató-kereső tekintetét, úgyhogy itt az alkalom, hogy bárki megmutassa, ő kit, mit talált 2020-ban érdemesnek!

Követted a jelöltjeid utóéletét?
Igyekeztem, például tudom, hogy Tiboron (*Remete Tibor, a Highlights alapítója - a szerk.) keresztül Párdy Bencének sikerült egy motorcsónakot szerezni, amivel nyáron gyűjthette a szemetet. De bevallom, ennél sokkal jobban szeretnék jelen lenni a díjátadó után is, hiszen nem csak négy hónapig vagyunk nagykövetek, hanem egész évben. Az utánkövetés már csak azért is fontos lenne, mert ilyenkor még nagyobb szükség lehet egy mentori gesztusra, és arra is kíváncsi lennék, hogy mit adott nekik a Highlights of Hungary.

Neked mit adott, jelöltként és aztán nagykövetként?
Egyrészt egy szélesebb látókört. Színészként az embernek kötelessége tájékozottnak lenni, de valahogy korábban mégis bevoltam kuckózva, most úgy érzem. A korábbi jelölésünknek köszönhetően, az Utas és holdvilág darab miatt részt vehettem egy korábbi díjátadón és emlékszem, milyen katartikus volt látni, ahogy az 55 jelölt rövid bemutatkozó videója pörgött előttünk. “Nahát! Mennyi csodálatos ember vesz körül itthon, és nem is tudtam róla!” - Ugyanezt az érzést szeretném kiváltani a jelöléseim által azokból is, akik majd most jönnek először.

Ennek a színműnek köszönhetem azt is, hogy egy új barátra találtam tavaly a nagykövetek között. Mint kiderült, Prieger Zsolt is hatalmas Szerb Antal, valamint Térey-rajongó. Ismeretségünk nemrég egy előadásban öltött testet: Térey János 50. születési évfordulójára és posztumusz könyvbemutatója alkalmából Debrecenben vittük színpadra művét. Ha nincs a Highlights, ez a kezdeményezés sem biztos, hogy létrejön. Ezek a váratlan kapcsolódások kifejezik számomra a Highlights egyik varázserejét, ami által nemcsak nagyszerű dolgokat prezentálhatunk, de újakat is életre hívhatunk.

Mit jelent számodra a #hassalkossgyarapíts szlogen?

A személyes érintettségem színészként, hogy nyilvánvalóan hatni akarok. Az utolsó ilyen élményem, amikor az Aurora Borealis kapcsán írt egy fiatal fiú, hogy mennyire meghatotta a film. Lányok is írtak, de egy fiútól ez még megtisztelőbb elismerés. A hatást mindig megelőzi az alkotás, és csak kívánni tudom, hogy minden alkotó ember átélje, mennyire jó érzés, amikor hatással van. Ez az, ami aztán tovább lendíthet bennünket oda, hogy még több ilyenre vágyjunk, azaz gyarapítsunk.

Visszakanyarodva, tetszik ez a szlogen, mert nehéz ebben a világban értelmezni egy olyan díjat, ami nem versenyből születik. Olyan jelölteket, akiknek nincs kategóriájuk. Egyetlen közös bennük, hogy mind mögött páratlan teljesítmény van. Ez a szlogen valahogy összefogja ezt a szellemiséget.
Nekem pedig külön kedves, mert ahogy folytatom magamban: “...s a haza fényre derűl!” - jól kifejezi, hogy ez a sok pozitív energia folyamatosan építi egymást. Idéntől már pénznyereménnyel is támogatva azt, hogy ne csak reflektorfénybe kerülhessenek, de talán egy extra lehetőséget is kapnak a fejlődésre.