Hírek

TRELLAY LEVENTE - FELFEDEZHETÜNK EGY CSEPPNYIT ABBÓL, AMIHEZ MI IS TARTOZUNK

2020. október 27.
63513afdc77c2a8f3abda027_Trellay-Levente-metszet.jpg


A Konyha, valamint a Telep Galéria és klub tulajdonosaként, a 100Sparks egyik kitalálójaként Trellay Levente a hazai kulturális élet egyik meghatározó figurája. Sokadjára Highlights nagykövetként ebben az évben is a vidék és Budapest, a határon túli és a magyarországi szinergiákat keresi jelöltjeiben.


Múlt héten a Highlights csapattal ellátogattatok a tavalyi jelöltedhez, az V. helyezést elért Gombaszögi Táborba. Bár most éppen nem zajlik a fesztivál, milyen volt körbenézni?


Képzeld, most voltam először. Egy szlovák barátom hívta rá fel a figyelmemet, hogy ismerem-e ezt a határon túl élő magyarok által szervezett kulturális programot. Ez persze még kevés lenne egy jelöléshez. De jól fémjelzi a Tábor ambícióit, hogy tavaly is meghívták a szlovák köztársasági elnököt, a frissen megválasztott Zuzana Čaputova pedig a Tábor életében először el is fogadta azt és megjelent. Szimpatikus, hogy ezek az emberek nem úgy voksolnak az identitásuk mellett, hogy kiragasztanak egy matricát a szélvédőjükre, hanem párbeszédet kezdeményeznek.

A legtöbben csak kétféle narratívát ismernek a határon túli magyarokkal kapcsolatban: vagy istenítik őket vagy negatív politikai felhangot kerítenek köréjük és nincs köztes állapot. Nem nemzetegyesítő tudattal járok a világban, de hiszek abban, hogy érdemes nyitottnak maradni, mert így felfedezhetünk egy cseppnyit abból, amihez mi is tartozunk. Egy ekkora történelmi veszteséggel nehéz elszámolni, a mi felelősségünk inkább addig tart, hogy igyekezzünk az értékeinket menteni és minél több barátot szerezni.
Pontosan ez az a szemlélet, amelyet a Gombaszögi Nyári Tábor is közvetít, ami láthatóan igyekszik ügyesen mozogni a kultúrák között és egyúttal mégsem megtagadni azt, ahonnan jött.

A Gombaszögi Tábor egy jó példa arra,hogy miért fontos a határon túli kezdeményezéseknek is helyet adni a Highlightsban. Idén erre még több energiát fordítunk, és tudatosabban keressük a magyar teljesítményeket az egész Kárpát-medencében. Neked miért szívügyed ez a téma?
Észre kell vennünk, hogy ez a téma túlmutat önmagán. Mert mi történik? Ha szereted a néptáncot, akkor szélsőséges vagy, ha nem eszel gyrost, akkor meg kirekesztő. Valahogy nincs átmenet.
Ahol csak címkék léteznek, ott nem lehetsz önmagad.
Nagyon frusztráló, hogy mindenképpen lenni kell valamilyennek. Erre a feszültségre világít rá a határon túli magyarokkal lévő viszonyunk, amely egyúttal szembenézés, első sorban a jövőnkkel, és hogy ebben a kontextusban megtaláljuk a közös nevezőt a saját egyéniségünkkel. Ez a21. században eleve egy kihívás, bárhol is tartózkodunk: a befogadó multikultiban helyén kezelni a hovatartozásunkat anélkül, hogy felhígulnánk.

Jellemző rád, hogy nem csak a budapesti kultúrát, de a vidék ügyeket is a szíveden viseled. Most éppen mit szervezel?

Engem érdekelnek az emberek, szívesen ücsörgök valakivel egy asztaltársaságban és beszélgetek vele akármiről. Különböző okokból kifolyólag, de van szerencsém bejárni az országot. Vidéken néha elhangzik, hogy “Büdipest” így meg úgy, de szerintem ez egy tök jó város, alakul, ahogy alakul, de ez minden nagyvárossal így megy. Aki itt él, az részesül ebből a pezsgő forgatagból, és ezt illik és jó érzés is továbbadni. Én bírom az olyan helyeket, mint például Káli-kapocsot, meg az ináncsi Anyukám mondtát, és lehet a kritikával élni, hogy egy kis Madách-tér költözött oda, de tulajdonképpen jót tett ezeknek a falvaknak, a környékbeli gazdaságoknak és értelmes módon nyúltak hozzá a városképhez. Nem abban teljesedem ki egyébként, hogy egy vasvillával mászkálok falvakban, de klassz, hogy vidéken is megkaphatjuk a legjavát és ha ügyesek vagyunk, akkor ehhez mi is hozzá tehetünk valamit. Az ilyen jellegű ötletekkel szeretném a saját szabadidőmet is kitölteni, amire példa a 100 Szikra, és ezeket a kezdeményezéseket elhozni a Highlights közönségének is majd az új jelöltjeim formájában.


Szerinted melyek voltak 2020 legkiválóbb teljesítményei? Ajánld őket képpel, videóval vagy bármilyen kifejező módon a nagyköveteinknek! Oszd meg Facebook-oldaladon vagy az Instagramodon, akár Storyban a #hassalkossgyarapíts hahstaggel és jelöld be rajta a @Highlights_of_Hungary-t!