Crossing borders

Crossing borders


Gyökereink, határon innen és túl. Amikor és ahol átértékelődik a magyar kultúra - erről szólt a Highlights podcast legújabb adása.

 

Globalizációról, identitásról, kulturális hatásokról és az abba való beintegrálódásról beszélgettünk Iain Lindsay-vel, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetével, Böszörményi-Nagy Gergellyel, a Design Terminal vezetőjével, a Brain Bar alapítójával, valamint Trellay Leventével, a Telep Galéria társalapítójával, a 100 Szikra alapítójával.

 

– “Amikor Londonban voltam, skót fiúként éltem, amikor pedig Skóciába mentem, akkor londoni fiú voltam” – meséli Iain Lindsay, belátást engedve fiatalkori élményeibe.

A globalizáció hatására könnyedén válhatunk világpolgárrá, közben azonban fontos lenne megőrizni a nyelvünket és az identitásunkat. De vajon egy ország földrajzi elhelyezkedése is meghatározza az emberek életszemléletét?

 

 

Böszörményi-Nagy Gergely többek között a kapcsolódás fontosságát emeli ki: – “Én akkor tudom igazán élvezni a más kultúrákba belemerülést, ha ismerem, tudom és értékelem a gyökereimet. Fontos erre odafigyelni, hiszen – különösen a fiataloknak – nagyon könnyű elveszíteni ezt a fajta kötődést, ami által igazán megélhetőek más kultúrák, és a boldogság nagy hányada is itt gyökerezik.”

 

 

– “Magyarnak lenni én Németországban tanultam meg” – mondja Trellay Levente. Amíg Magyarországon élt, minden egyértelmű volt számára, s onnantól kezdve kezdett átértékelődni a magyar nyelv és kultúra, hogy 16 éves korában Németországba költözött.

Mindhárman kurátorként is képviselik a Highlights of Hungary-t, így az adásból kiderül az is, mi Magyarországon a valódi Highlight. Addig is, itt van az az 55 projekt amire mi, magyarok büszkék lehetünk.

 

 

 

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, a tizedik epizód errefelé található.

 

 

 

 

Vissza Megosztás!

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!