slider-1
slider-1
slider-1

DON BOSCO ISKOLA KAZINCBARCIKA

 

Iskolánk, a Don Bosco Iskola, a hátrányos helyzetű Borsod-Abaúj-Zempléni régió kiemelt intézménye. Ennek a minősítésnek fő oka abban rejlik, hogy ugyan sok más iskolához hasonlóan, tanulóinak közel 85%-a hátrányos vagy halmozottan hátrányos környezetből jön, de a velük való foglakozás módja teljesen eltér a hagyományosnak mondott iskolákétól.

 

 

VIDEÓ

 

 

A hátrányos helyzetű tanulókkal pedagógiai és szociális szempontokból is igyekszünk „másképp” foglalkozni.

 

Pedagógiai szempontból az alábbi jellegzetességeket emeljük ki:

 

 • Nem büntetünk, sokat dicsérünk.
 • Alapelvünk, hogy minden ember értékes és kiváló képességekkel bír valamely területen. Jelszavunk: „Minket érdekel, hogy mi rejlik benned.”
 • Nálunk mindig van egy „utolsó” esély. Ilyen tekintetben a remény és újrakezdés iskolájának is nevezhetnénk magunkat.
 • Minden téren pozitív és életvidám gondolkodás jellemez bennünket. Sokat éneklünk, táncolunk. Szünetekben is gitárszótól és énekhangtól cseng a folyosó és az udvar.
 • Igyekszünk a szabadidőt is együtt tölteni a fiatalokkal.
 • Oktatási módszereinket a kooperatív technikák jellemzik, kiscsoportos, kreatív formában. Szeretünk alkotni, ha kell, a tananyagot is megzenésítjük a könnyebb és motiválóbb tanulási folyamat érdekében.
 • Sok esetben saját magunk által fejlesztett, motiváló és a tanulók igényeire szabott tananyagokat használunk.
 • Támogatjuk és műveljük a roma népi hagyományt. A tanulókkal közösen lépünk fel nemcsak iskolai, hanem külső közösségi eseményeken is.

 

 

Szociális szempontból az alábbiak jellemzőek ránk:

 • Gyakran meglátogatjuk otthonaikban is a tanulókat. Nemcsak akkor megyünk hozzájuk, ha „baj” van, hanem akkor is, ha Krisztus örömhírét kívánjuk vinni a szegénységben élőkhöz.
 • Egyénileg figyelünk minden tanulóra. Az éppen szociális krízisben lévőket külön támogatjuk lelki és anyagi téren egyaránt.
 • Délután oratórium keretében foglalkozunk a peremre szorult kisiskolás gyerekekkel is, akiket a közeli lakóterületekről gyűjtünk össze.

 

 

Kurátori méltatás


"A kazincbarcikai Don Bosco Iskola többcélú oktatási intézmény a szalézi rend fenntartásában, mely kezdetektől a hátrányokkal, komoly nehézségekkel küzdő, mélyszegénységből érkező diákok felzárkóztatását, más intézményekből lemorzsolódott, peremre szorult fiatalok felemelését tűzte ki célul. A tanár ebben az iskolában nem felügyelő, hanem a diák egyenrangú társa, támasza és segítője. A pedagógus soha nem külső szemlélő, s nem “felügyelőként" van jelen a mindennapokban, hanem intenzíven tölti el az időt a gyermekekkel, nem büntet, hanem megóvja őket a hibák elkövetésétől. Lenne mit tanulni tőlük a hazai oktatásban."

A kurátor jelöltjei

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!