slider-1
slider-1
slider-1
slider-1
slider-1

MAGYAR BENCÉSEK

 

Napjainkban a bencés rend 20 kongregációt számlál, szerzetesházaik száma 300 körül van, ezekben mintegy 9000 bencés él. Magyarországon öt helyen, Pannonhalmán, Tihanyban, Bakonybélben, Győrben és Budapesten vannak működő bencés rendházak, amelyek bár szorosan kapcsolódnak, de mind változatos tevékenységet folytatnak és más-más fókusszal működnek.

 

Pannonhalmi Főapátság

A bencés szerzetesi életmódot nursisai Szent Benedek az 5-6. század fordulóján alakította ki Itáliában. Benedek szerint a szerzetesek olyan keresztények, akik közösségben, apát és Regula vezetésével követik Krisztust. A bencés szerzetesközösséget Géza fejedelem alapította 996-ban a mai Pannonhalmán, majd fia, István erősítette meg 1001-ben. A pannonhalmi monostor építészet-története, kulturális, gazdasági és spirituális és a szerzetesközösség alakulása elválaszthatatlan hazánk évszázadaitól. A pannonhalmi bencések szolgálata a szeretet gyakorlása: lelkigyakorlatok, kulturális tevékenység, két szociális otthon, apátsági vállalkozások működtetése, vendégfogadás, ökumenikus és vallásközi párbeszéd, valamint középiskolai oktatás és lelkipásztori szolgálat.

 

Fotó: Halla Bálint, panonhalmi bencés diák

 

pannonhalmifoapatsag.hu

 

 

Tihany

1990 óta él ismét szerzetesi közösség a tihanyi apátságban. Lelkipásztori szolgálatot végeznek Tihanyban, Balatonfüred-Kerektemplomban, Aszófőn, Balatonszőlősön, Örvényesen, Balatonudvariban, Fövenyesen, Balatonakaliban. Lelkigyakorlatokat vezetnek csoportok számára. A Bencés Apátsági Múzeumot vezetik: történeti kiállításokat, kortárs művészeti kiállításokat, zenei és kulturális-ismeretterjesztő programokat szerveznek. Gyógynövényteákat készítenek és 7 hektáron levendulával foglalkoznak. A Tihanyi Bencés Iskola (8 osztályos ált. iskola) fenntartói, tanítanak az iskolában hittant és közismereti tárgyakat. 

 

Fotó @Pados Adrián

 

Bakonybél

Az ezeréves bakonybéli monostor közösségének 8 szerzetese ma is az imádság, a munka, és az olvasás ritmusában éli mindennapjait Szent Benedek Regulája szerint. Legyen szó akár lekvárfőzésről, vendégfogadásról, lelki gondozásról, vagy műhely munkáról, termékeinkkel és szolgáltatásainkkal minden olyan ember fenntartható jólétét kívánjuk szolgálni, aki velünk kapcsolatba kerül. A Magas-Bakony hegyei közt megbújó monostorunk az elcsendesedés és az Istennel, önmagunkkal és felebarátainkkal való kiegensztelődés helye.

 

 

www.bakonybel-monostor.hu

 

 

 

Kurátori méltatás


"Magyar Bencések, akik Pannonhalma, Bakonybél, Győr, Budapest és Tihany ötös talapzatán állva egyszerre képviselik a modernitást, az archaikus tapasztalatot és az innovatív oktatást, forradalmi módon nyúlnak a lélek- és márkaépítéshez, legyen az elvonulás vagy csoki gyártás, levendula-üzem vagy borgondozás, közben meg olyan filozófiai szemlét adnak ki, mint a Pannonhalmi Szemle, ami az újteológia és tudásátadás egyik legérzékenyebb hazai tárháza."

A kurátor jelöltjei

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!