slider-1
slider-1
slider-1
slider-1
slider-1

VARGA MARIETTA // MY TOWN SIÓFOK

 

Ritka az alkalom, amikor valami a valóságban is olyan formát ölt, mint az emlékezetünkben. Ezen a reggelen - hosszú évek után először - pontosan olyannak láttam a szülővárosomat, ahogy a fejemben is él, amikor rá gondolok.

 

Ez a kisváros Siófok, mely Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton mellett terül el Magyarországon. A nyár fővárosának is szokták nevezni, hiszen 25.000 fős lakossága a nyári hónapok alatt akár hétszeresére is megnövekethet a turizmusnak köszönhetően. Siófok, így tehát a legtöbbeknek a Balaton, a nyaralás és a szórakozás miatt ismert. Ám aki itt nő fel, az teljesen másképp látja. Nekem más részei fontosak a városnak, mint egy ide utazó turistának, de ez így is van rendjén. Már több mint tíz éve annak, hogy elkerültem otthonról, így a szülővárosomban járni mindig egyfajta nosztalgikus érzéssel tölt el. Szerencsés helyzet, hogy ilyen kettős a hely ahol felnőttem, mert így képes vagyok úgy láttatni és bemutatni, ami szokatlan képet ad a jól ismert Balaton-parti városról.

 

 

 

 

www.mariettavarga.com

instagram.com/mattivarga

facebook.com/matti.varga

 

 

 

Kurátori méltatás


"Sokak számára maradt emlékezetes egy 2017-ben napvilágot látott, rengeteg sok szakmai és építészeti blogon újraközölt fotográfiai sorozat, aminek legemlékezetesebb beállítása egy dérlepte fát ábrázol, ami furcsa, félénk magányosságában néz ki két színes panelház közül. Varga Marietta feszesen geometrikus, színeiben rendkívül egyéni, képzettársításaiban időnként zavarba ejtően szürreális, időnként líraian kifinomult vagy álomszerűen személyes felvételei néhány hónap alatt robbantak be a világ fotóművészetébe. Van a sorozatok tompa, pasztell színhasználatában, illetve a színek közötti asszociációk terén valami olyasféle tudatosság, kifinomultság és kreativitás, amihez foghatót csak Almodovar, vagy Wes Anderson filmjeinek színeiből ismerhet a széles nagyközönség. Mindez az egyedi színhasználat találkozik a művésznő másik nagy témájával, ami az építészeti szerkezetek részleteit, az épített felületeket, a feszes geometriai kompozíciók téri viszonyait elemzi úgy, hogy ezeket mindig az emberi test, illetve az emberi jelenlét összefüggésrendszerébe helyezi."

A kurátor jelöltjei

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!