slider-1
slider-1
slider-1
slider-1
slider-1

VERESI PARADICSOM

 

Tiszta termesztés – innováció – környezetvédelem – fenntarthatóság – társadalmi felelősségvállalás

 

 

A Veresi Paradicsomot 2014-ben a hazai és nemzetközi multivilágban üzletfejlesztési igazgatóként sikeres Márkus Zsolt, valamint Jójárt Rita indította el. Márkus Zsolt lehetőséget látott annak a résnek a kitöltésében, amit a magyar zöldségtermesztés területén észlelt; létre akart hozni egy, az innovációra támaszkodó, hidrokultúrán alapuló, tiszta termesztési technológiával működő üvegházat.

 

 

Az alapító-tulajdonos az első olyan hazai üvegházat irányítja, ahol az év minden napján – így az őszi és téli évszakokban is – ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas tápanyagtartalmú paradicsomok teremnek, mint tavasszal és nyáron. A Veresi Paradicsom hozzávetőlegesen több mint ezer tonna importot vált ki hazai termeléssel. Ez azért különösen fontos, mert az import paradicsomokhoz képest a veresi beltartalmi értéke akár 300-600%-kal magasabb. Ennek oka, hogy a bogyók a tövön érnek meg, nem a szállítás során, vagy a raktárban. Az ügyvezetők alapcélja, hogy ne csak a nyugat-európai fogyasztó kapjon prémium zöldséget, hanem a hazai piacon is elérhető legyen tiszta termesztési technológiájú, magas tápértékű paradicsom, amelynek egészségre gyakorolt hatása jelentősen jobb, mint az import termékeké.

 

 

A veresegyházi üvegházban nem hagyományos paradicsomot, hanem különlegességeket termesztenek, a Veresi Paradicsom elsőként kezdte meg ezeknek a különlegességeknek a hazai bevezetését, és ezen a területen jelenleg is piacvezető itthon. A Cukorfalat és Piccolo fajta Brix-értéke, azaz édességi foka 12 – ezek a világon a legédesebb paradicsomok, cukorfokuk a szőlőével vetekszik. Ezt a két fajtát itthon más nem termesztheti, a Veresi Paradicsomé a licenc. A paradicsomok az élelmiszeráruház-láncok mellett világszerte ismert Michelin-csillagos éttermekbe jutnak el – így például a Mészáros Ádám vezette Onyxba, illetve a Széll Tamás-Szulló Szabina jegyezte Stand Restaurantba.

 

 

A minden szempontból prémium minőség – a kiváló, édes íz, tökéletes küllem, magas beltartalmi értékek – a kitűnő vetőmag használata mellett annak köszönhető, hogy a termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket; a beporzást a poszméh, a kártevők elleni védelmet fürkészdarázs és ragadozó poloska végzi. A saját meteorológiai állomás fontos része a szabályozásnak; az adatok alapján klímakomputerrel elemzik és vezérlik a hőmérsékletet, páratartalmat. A töveket organikus kókuszrostpárnába ültetik, így a szabadföldivel ellentétben a földből nem tud káros anyagokat vagy vegyszermaradványokat felszívni a növény. Az öntözővizet folyamatosan és pontosan ellenőrzik, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak. Az üvegházban szigorú higiéniai előírásokat kell betartania mindenkinek, aki belép, illetve az egész munkafolyamatra – az ültetéstől kezdve a szedésen át egészen a zöldhulladék takarításáig – szintén szigorú higiéniai előírások vonatkoznak.

 

A Veresegyház termálkútjaiból kinyert víznek köszönhetően zéró emissziójú fűtésrendszert üzemel. A technológiának nincs környezetterhelése, mert az elhűtött víz nem a szennyvízhez kerül, hanem visszasajtolják. Az öntözővíz 100%-át összegyűjtik, és tisztítás után újrahasznosítják. Mindkét tevékenység egyedülálló Magyarországon. A csomagolások FSC-sztenderd újrafelhasznált papírból készülnek, idén bevezették a magyar piacra az első műanyagmentes csomagolóanyagot. A cég évente több mint ezer tonna, 50 autóbusznyi éves szén-dioxid kibocsátásával egyenértékű szén-dioxidot használ fel a fotoszintézis támogatásához.

 

A Veresi Paradicsom számára kiemelkedően fontos az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés és oktatás integrálása a termesztésbe, az üzletfejlesztésbe és a kereskedelmi tevékenységekbe. 2017-ben egy egyetemi szakmai gyakorlatot követően a Corvinus Egyetemen tananyag lett a Veresi Paradicsomból.  A Szent István Egyetemmel szintén folyamatos az együttműködés, évek óta a szakmai gyakorlati program része a Veresi Paradicsom. A vállalat edukációs tevékenységét bővíti azzal a hamarosan megépülő látogatóközponttal, ahol bárki megismerheti a tiszta, hidrokultúrás termesztési technológiát.

 

 

Az eleinte inkább exportra termelő cég mostanra már kizárólag a hazai piacra értékesít. A tulajdonos-ügyvezető Márkus Zsolt a magyar üzleti életben példamutató vállalati filozófiája, hogy a társadalmi felelősségvállalásnak – a jótékonykodási tevékenység mellett – fontos – ha nem fontosabb – része, hogy a magyar gazdaságot, így a magyar munkaerőt támogassa, még akkor is, ha ez jóval kevesebb, akár fele annyi haszonnal jár cégének. A külföldi üvegházakban – pl. Hollandiában és Ausztriában – dolgozó magyar zöldmunkások közül sokakat sikerült a magas színvonalú munkakörülményekkel és az európai bérekkel versengő fizetéssel hazacsábítani. További vonzóerő, hogy a vállalat karriertervet ad, mert a munkavállalók specialistává válhatnak területükön, amely a szakmai előrelépés mellett magasabb bérezéssel jár. Munkáltatói alapérték a családbarát munkahely fenntartása; ide tartozik a rugalmasan választható munkaidő-beosztás, a kismamákat támogató program, és a tervezett vállalati óvoda, a nyári szünidőben pedig a gyerekfoglalkoztató létrehozása.

 

 

A Veresi Paradicsom sikereit mutatják a külföldi és hazai elismerések: 2017-ben nyerte el a legjobb magyarországi agrárvállalati kategóriát a KKV-k között, 2017-ben és 2018-ban meghívást kapott Berlinbe a Tomato Inspiration Eventre, amelyre a 100 leginnovatívabb kertészetet hívják meg. Idén Jójárt Rita és Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom ügyvezetői nyerték az EY Az Év Üzletembere gáláján az Újgenerációs gyártástechnológiákért járó különdíjat, ami azért is különösen fontos, mert ez az első innovációs díj, amit egy, az agrárágazati szektorban működő vállalatnak kiosztottak.

 

 

 

gardeninvest.hu

facebook.com/veresiparadicsom

 

 

 

Kurátori méltatás


"Márkus Zsolt, egy kiugrott befektetési bankár világklasszis teljesítménye az agráriumban. Részben neki köszönhető, hogy az egyre színvonalasabb magyar gasztronómia, és a mindennapi vásárló is támaszkodhat a külföldinél jobb, egész évben kiegyensúlyozott minőségű paradicsomra."

A kurátor jelöltjei

Ez a weboldal (nagyon finom) sütiket használ a jobb működés érdekében. Ha böngészni szeretnéd weboldalunkat, kattints az OK gombra. További információ

OK

KÖSD BE MAGAD A HIGHLIGHTS OF HUNGARY KÖZÖSSÉGBE ÉS REGISZTRÁLJ!