Jelölt 2021

Kiss Miklós / az első magyar NFT művész

“Designer és képzőművész. A belsőépítészet, a képzőművészet, a design és a grafikai tervezés területein egyaránt tevékenykedik. Munkáit erős művészi szemlélet és kiemelkedő esztétikai minőség jellemzi. Sajátos, ligatúrákra épülő stílusa a tipográfia világában védjegynek számít. Művészeti alkotásaiban, installációiban sokszor ötvözi a képzőművészet, a tipográfia és a belsőépítészet elemeit. 2019-ben a Gwangju Design Biennálé fő pavilonjában állított ki. Munkáit számos alkalommal publikálták európai, ázsiai és amerikai dizájn, képzőművészeti és építészeti magazinokban, könyvekben, szakmai kiadványokban, design és art portálokon. Szeptemberben piacra került az Emograms, a legújabb magyar gyártású nem helyettesíthető token (NFT) kollekció. Kiss Miklós (kissmiklos), nemzetközileg elismert dizájner és képzőművész alkotásait Ethereum kriptovalutáért árulják a legelső, magyar fejlesztők által létrehozott NFT piactéren: https://nft.emograms.com. A kollekció 99 darabos. Az Emogrammok első darabjait 2015-ben tervezte, amikor az évtizedes hagyományt megtörve, az oxfordi szótár egy szó helyett a sírva nevetős (?) emojit ((az Emoji japán szó, az „e” képet, a „moji” betűt / karaktert jelent) választotta az év szavának. Ez volt a kollekció fő inspirációja. Az írásbeli kommunikációnkat rajzok és piktogramok segítségével kezdtük, majd ezeket folyamatosan betűkre és karakterekre egyszerűsítettük. Így születtek meg a mai betűk, írásjelek. A mobil és a számítógépes kommunikáció népszerűvé válása után ugyanezen már egyszerűsített karakterekből és betűkből rajzokat és piktogramokat kezdtünk készíteni amit beépítettünk a mindennapi kommunikációnkba, gondoljunk csak a következő jelekre: :), ;), :(, :D . Végül elhagyva a karaktereket, írásjeleket kis képeket alkottunk, amiket sokszor szavak nélkül is használunk, vagyis ismét piktogrammokkal kommunikálunk. Kiss az “elvesztett” szavakat építette bele az emojikba, azáltal, hogy a szemek, szájak helyett az adott angol szó betűi adják az arckifejezést.
Az emogramok első változatai még Budapesten debütáltak a Ball.Room nevű installáció keretében (Ball.Room = táncterem, labdával teli tér, Harvey R. Ball az első smiley alkotójának “szobája”) később azonban anyaguk folyamatosan változott, Dél-Koreában már megjelentek az első szobrok is. Ázsiában több helyszínen is bemutatkoztak már, így a hongkongi Time Square-en, a Pekingben található Times Art Múzeumban, Csungkingben illetve a Hofejben is.2021-ben Typography Excellent díjban részesültek a TDC67 (TypeDirectorsClub) Award-on, New Yorkban.”

https://nft.emograms.com/about


 

 


 

63513afdc77c2a80b1bda1c0_Kiss-Miklos,-NFT.jpg
63513afdc77c2a1c22bda18d_Trunk_Tamas_IB_2462_1.jpg
Nagyköveti méltatás

Trunk Tamás

"Kiss Miklós első magyar NFT művész, aki az első magyar, saját marketplace alapú művészi NFT kollekció megalkotója. A kollekciója 2021 szeptemberben került piacra."

A nagykövet további jelöltjei