Szepsy Pincészet

Jelölt 2022

"A borászatot a 16.században alapították őseink, azóta id. Szepsy István a 16.generáció, aki 1963-tól művel szőlőt. Saját bort 1983-tól készítünk, az első aszú borunk 1989-ben készült, azóta 33 éve  aszú borokat, szamorodnit, szárazakat és az eszenciát készítjük. Több, mint 20 országba exportálunk. Birtokunk 54 ha, ezen maximum 60.000 üveg bort készítünk. Mivel az aszú produktum rendkívül kicsi, nem éri el a 300l/ha-t. Mád és Tállya legjobb történelmi első osztályú dűlőinek a legkitettebb parcelláin dolgozunk, lényege a geológiai magasságban van. Így egy céltudatos törekvés valósult meg arra nézve, hogy a Tokajit el tudjuk készíteni a legmagasabb minőségben. A legmagasabb minőség az első osztályú dűlőknek a legértékesebb parcelláinak a Furmint 6 puttonyos aszúja, amit 2017-ben sikerült először elkészíteni a Szent Tamás és a Betsek parcellákról. A legfőbb örömöm, hogy a gyerekek folytatják a munkámat és ezzel a szellemiséggel teljesen tudnak azonosulni, hogy a minőségi faktorok közül a legfontosabb a termőhely."

Facebook: https://www.facebook.com/szepsytokaj/?locale=hu_HU

Nagyköveti méltatás
web-Partos-Bence-2500px-szeles.jpg

Partos Bence

"Bornemzet vagyunk. Mindig is azok voltunk. 2022-ben talán a Szepsy Pincészet tett a legtöbbet azért, hogy azok is maradjunk. A világ egyik legrangosabb borversenyén, a Golden Vines Awardson – amelyen ezidáig még csak magyar jelöltet sem láthattunk – nyert két díjával a Szepsy gondoskodott arról, hogy Magyarország mindinkább visszatérjen a világ bortérképén az őt megillető helyre: a bornagyhatalmak közé."
221013 DF Szepsy17222.jpg