Szabadfi Szabolcs, ismertebb nevén „Szabi, a pék”, ma már az egyik legismertebb kézműves pék Magyarországon. Nem származik több generációs pékcsaládból, Szabi a sütés iránti szenvedélye révén saját maga alakította ki életpályáját. „Nálunk mindenki orvos volt meg tanár, gyakorlatilag csak én kanyarodtam el ebbe az irányba. Meg az öcsém, ő szakács lett, úgyhogy mi ketten picit messze estünk a fától” – meséli Szabi, aki már közel négy évtizede dolgozik a szakmában.
Szabi számára a sütés nem csak munka, hanem valódi szenvedély és alkotói folyamat. „Akkor is boldog voltam, amikor csak 12 darab kakaós csigát kellett megcsinálni egy nap, most is boldog vagyok, amikor ezerkétszázat”. Szereti, hogy képes formálni a termékeit a kezdetektől a kész kenyérig, és különös figyelmet fordít az alapanyagok minőségére is, a kézműves munkásságában nagy hangsúlyt fektet a tiszta, helyi alapanyagok használatára.
A közösségi médiában való jelenléte a Covid-19 időszakában erősödött meg, amikor otthoni kenyérsütési videókat kezdett megosztani. A videók népszerűsége gyorsan növekedett, és mára több százezres követőtáborral rendelkezik. „Először csak kiposztoltam, hogy szeretne-e valaki kovászos kenyeret tanulni, és olyan irdatlan nagy érdeklődés lett pillanatok alatt rá, hogy innen már nem lehetet visszakozni” – meséli Szabi a közösségi média sikereiről.
Facebook: https://www.facebook.com/szabiapek
Instagram: https://www.instagram.com/szabiapek
YouTube: https://www.youtube.com/@szabiapek1137
Szabi a pék egyedi és magas színvonalú péksüteményeivel kiemelkedik Magyarország gasztronómiai palettáján. A természetes alapanyagok és a hagyományos technikák iránti elkötelezettsége inspiráló és példaértékű a fenntartható élelmiszerkészítés terén. Szabi kiválóan képviseli a modern magyar kézművességet és helyi tradíciókat egyaránt. Sikeresen ötvözi a minőséget és az innovációt, ezzel új színt hozva a hazai pékiparba. Mindezt a közösségi médiában terjeszti a magas követőtáborának. Emiatt kiváló jelölt a Highlights of Hungary díjra.