Velünk történt

10 MILLIÓ FA - VAN EGY SPIRITUÁLIS HUZATA

2020. november 24.

A 10 millió fa elsődleges célja, hogy minden lakos nevében elültessen egy fát Magyarországon. Ezen túlmenően biodiverz ligetekkel, erdőkkel igyekszik bolygónk ökológiai egyensúlyát visszaállítani. A civil kezdeményezés országszerte toborozza a tenni akarókat. Korábbi jelöltjeinket bemutató sorozatunkban az alapítóval, Bojár Iván Andrással beszélgettünk.

Ahogy fogalmaztál a Telekommal közösen készített videónkban: ez egy megelőlegezett díj volt nektek 2019-ben a Highlights részéről. Hogy látod most, fél évvel később rá is szolgáltatok?

Fontos visszajelzés volt, végre tudtunk saját magunknak érvelni, hogy van belénk vetett bizalom, rajtunk a világ szeme! Azt éreztük, hogy ez egy rangos díj, amely által talán még több fiatalt sikerült bevonzani. A dinamika, az azóta kialakult vírushelyzet ellenére nem változott, ha akkor szimpatikusak voltunk, akkor most is lehetséges a csatlakozás. Érthető módon nem minden az év elejei terveink szerint valósult meg, de ennek ellenére csak a tavaszi időszakban 22.000 fát ültettünk. Főleg magánkertekben és privát telkeken, ahol a növények gondozását is vállalták. A munkát egy kicsit átszerveztük, hogy a fertőzésveszélyt minimalizáljuk, így a lépéseket például szétbontottuk és különálló csapatok végzik a fák begyűjtését, szállítását, azok iszapolását és trágyázását, locsolását, karózását és természetesen a konkrét ültetésen is változtatást eszközöltünk. Úgy rendszerezzük az önkéntes csoportokat, hogy főként egy háztartásban élők vagy azonos közösségek alkossák őket, így elenyésző a keresztfertőzés esélye.

Hogyan zajlik az ültetés és hogyan lehetünk részesei?
Közel 160 településen vannak jelen civilekből álló közösségeink. Azt javasoljuk, hogy aki csatlakozni kíván, az próbáljon meg a honlapunkon található térképen keresni a közelében közösséget és oda betagozódni, vagy ha ilyen nincs, akkor alapítson maga egy újat. Nem kell ettől megijedni, nagy tapasztalattal rendelkezünk és segítünk a hatékony építkezésben.
A helyi erők aztán már navigálnak bennünket: miután felmérik az igényeket, megtalálják a gondozókat, majd megkezdődik az ültetés. Szabadgyökerűt nyáron nem lehet ültetni, csak a trópusokon, így a további évszakokban földlabdás, konténeres fákkal és cserjékkel dolgozunk, méghozzá szakértők bevonásával. A fákat hazai erdészetektől és helyi faiskolákból szerezzük be.
A 10 milliófa missziójához tartozik, hogy biodiverz ligetek és erdők jöjjenek létre, amelyekbe visszaépülhet az élővilág. Ameddig ez nem jön létre, addig, visszatérve az előző témához, bármikor újra kialakulhatnak világjárványok. Vészesen sérült a Föld immunrendszere, és ennek visszaépítéséért küzdünk mi is.

Látsz összefüggést a jelenségek között?
Abszolút. A fák hiánya és a vírushelyzet ugyanarra a problémára reflektál: történetesen, hogy a biodiverzitás csökken. Ez a megbomlott rendszer két különböző, de távolról összefüggő tünete. Bizakodásra ad okot, hogy fejlődik az emberek szemlélete, amit pozitívan befolyásolnak tettrekész lépések gazdasági vagy politikai szinten, például ilyen az európai klímastratégia. De sajnos katasztrófák is övezik az előremutató átalakulást, mondjuk a rettenetes erdőtüzek, amelyek kontinensnyi embereket nem hagynak ma már közömbösen. Van egy fokozódó vészhelyzet érzés, amire rátesz egy lapáttal, hogy hónapokig a lakásunkban ülünk. De ezek a negatív érzések pozitív változásokra is sarkallnak bennünket. A kényszerű otthoni bezárkózás mentális terheinek oldására is nagyszerű alkalom az ültetés. Összeszűkült életterünkben elkezdtünk jobban figyelni, óvni és gondozni azt a keveset, amihez közünk lehet - és ami nagyonis sokat jelent, ha összeadódik. Nincs idő! Súlyos felelősségünk van, egyéni és vállalati szinten is. Egyik pólusról a másikra kell átállnunk, és a Föld tartalékainak feléléséből a visszaadásra koncentrálni.

Milyen élménnyel gazdagodik, aki elültet legalább egy fát a tízmillióból?
Egy napelemes parkokat telepítő céggel működtünk együtt, amikor az eseményre megérkeztek a vezetőik fehér ingben, szép cipőben. Úgy képzelték a programot,hogy mi a 10 millió fások pikk-pakk elültetjük a fákat, készül néhány sajtófotó, aztán mehet tovább a céges robot. Húsz perc után nem bírták tovább és beszálltak az ásásba, víz- és trágyahordásba. Két óra után, már kissé összekoszolódva, de széles vigyorral lelkesen mondták, hogy ezt máskor is csinálnák! Gyakorlati, egyszerű dolognak tűnik a faültetés, de van egy spirituális huzata. A teremtés élménye hatalmas érzelmi pluszt ad. Naponta érkeznek információk megszállott ültetőkről, akik teljesen rákattantak. Ők már sejtik, hogyan működik a világ, a generációk egymásutánja, és hogy egyetlen darab fa is több önmagánál: emlékmű.


Nézd meg a Telekommal közösen készített videónkat a 10 millió fakezdeményezésről itt: https://www.youtube.com/watch?v=8isiQxXC0uU&feature=emb_title