Velünk történt

KIKAPCS. ALAPÍTVÁNY – A KÖZÖSSÉG ÉLMÉNY

2021. május 1.

A KIKAPCS. Alapítvány küldetése, hogy kedvezményes kikapcsolódást és közösséget biztosítson olyan családok számára, akik sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket nevelnek. Az Alapítvány célul tűzte ki, hogy ezen családok életminőségének javításán keresztül járulnak hozzá egy szebb világhoz. Amíg 2019-ben 20 családdal indították el a KIKAPCS. Közösséget, 2020-ra már több mint 50 családnak biztosítottak közösséget és szállodai nyaralást, szakmai programmal egybekötve. Céljuk, hogy 2021-től stabilan 100 családnak tudjanak segíteni.Jelöltként hogyan éltétek meg a 2020-as Highlights of Hungary évadot? Mit adott számotokra a jelöltség, és milyen a kapcsolatotok a Highlights közösség többi tagjával?

Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy benne lehettünk 2020 legjobb 55 teljesítmény között. Amikor megtudtuk, nem is akartuk elhinni, hogy ilyen inspiráló nevek között szerepelhetünk. Mélyen titkolt vágyunk volt, hogy egyszer felkerüljünk a Highlights of Hungary listájára. Azóta hacsak fél szemmel is, de követjük a többiek útját és drukkolunk nekik sikereik elérésében. Szerintünk nagyon izgalmas, hogy bár színes a paletta és különböző tevékenységeket végzünk a HoH-s listás társainkkal, de közös pontot mindig lehet találni. Például már több jelölt is felvette velünk a kapcsolatot, hogy a közeljövőben hozzunk össze valamilyen együttműködést, amiből látszik, hogy a Highlitsosok együtt osztoznak a sikerekben és emellett bízunk abban, hogy a következő években egy még erősebb közösség formálódik.

Hogyan képzeljük el a KIKAPCS. Közösség életét: állandó és időszakos programok során találkoznak egymással a gyermekek és családok, vagy ezen túl egy mindennapos kapcsolatot is biztosít számukra a közösséghez tartozás?

A KIKAPCS. célja, hogy havi egy közösségi programot biztosítson a családoknak (jelen esetben a pandémia ezt a tervet átformálta, jelenleg online tartjuk programjainkat), illetve minden családnak évente egy szállodai üdülést nyújtson. A programokon túl egy zárt közösségi csoportban tartjuk a családokkal a mindennapi kapcsolatot, ahol lehetőségük van egymással megosztani gondolataikat, vagy egyéni találkozók szervezésére is. Célunk, hogy a gyerekek, de még szüleik is, vagy az ép tesók is barátokat szerezzenek a programok, nyaralások alatt. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy élményt adjunk, mert ezek még ha látható módon nem is, de elraktározódnak a gyermekekben. Hosszútávon szeretnénk, ha ezek a KIKAPCS. élmények lennének azok, amikre jó szívvel emlékeznek vissza és amik erőt adnak nekik a mindennapokban. Hiszen sokszor az apró, olykor jelentéktelennek gondolt gesztusoknak, mint egy mosoly, vannak a legnagyobb jelentőségei.

Miért tartjátok fontosnak, hogy odafigyeljünk az SNI-s gyermekekre?

Az elfogadásnak rendkívüli ereje van. Szeretnénk ösztönözni a társadalmat az elfogadásra és ráébreszteni őket arra, hogy még ha valaki kicsit más is, de közös pontot mindig lehet találni. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az SNI gyerekekre, hiszen sokszor nem is látszik rajtuk a sajátos nevelési igény, ezért kevés segítségre számíthatnak. Sokszor kapnak a szülők ítélkező pillantások például a játszótereken, hogy miért ilyen neveletlen a gyereke. Mi abban szeretnénk segíteni, hogy az SNI gyerekek is barátokat találjanak és a nyaralások által az inklúzió is megvalósuljon.

A családok hogyan válhatnak a Kikapcs. Közösség tagjává?

Minden évben egyszer van egy felvételi időszak a KIKAPCS. Közösségbe. Ez úgy történik, hogy a családok írnak nekünk egy bemutatkozó e-mailt az info@kikapcs.eu-ra, amiben bemutatják a családot, elmesélik, hogy miért szeretnének csatlakozni és, hogy milyen problémákkal küzdenek. Ezután mindenkivel felvesszük a kapcsolatot és szervezünk egy személyes - jelen helyzetben online - beszélgetést. Ennek az a célja, hogy jobban megismerjenek minket a jelentkező családok és mi is többet megtudjunk róluk. Fontos kikötésünk, hogy olyan családok jelentkezését várjuk, akik sajátos nevelési igényű gyereket nevelnek és egy szerető közösség tagjai szeretnének lenni.


 

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Tele vagyunk tervekkel, 2021-ben, 100 családnak szeretnénk biztosítani a KIKAPCS. Közösséget, mindezt úgy, hogy jobban fókuszálunk az egyének igényeire, hogy ezáltal minőségibb szolgáltatást nyújthassunk nekik a szakképzett gyógypedagógusok, konduktorok és önkéntesek segítségével. Idén kialakítottunk egy 15 főből álló önkéntes bázist, ezért a jó hangulat már biztosan garantált lesz a közösségi programokon és nyaralásokon. Azon is dolgozunk, hogy minél több szakemberrel működjünk együtt. A középtávot nézve pedig szeretnénk a fiatalok, pontosabban egyetemisták attitűdjét érzékenyíteni, azért, hogy ők már sokkal nyitottabb és elfogadóbb személyiségként kezdjenek munkába állni, vagy akár, hogy ebben a szellemben neveljék a jövő generációját, így ösztönözve egy elfogadóbb társadalom létrejöttét. Mindezek mellett az is célunk, hogy a KIKAPCS. országos szervezetté nője ki magát, hogy az összes olyan magyar család csatlakozni tudjon hozzánk, akik SNI gyermeket nevel és szeretne egy szerető közösséghez tartozni. Ezek után határ a csillagos ég, terveink a jövőre nézve egy központ létrehozása, ahol minden SNI gyermeknek és családjuknak szeretnénk önfeledt pillanatokat és fejlesztéseket biztosítani és a KIKAPCS. külföldi útnak indítása és működésének a terve is a szemünk előtt lebeg.