Velünk történt

MARTINKÓ JÓZSEF - AZ IDEÁLIS JELÖLT AZ, AKIBEN ÖSSZEKAPASZKODIK A HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! HÁRMAS

2020. október 22.

Az építészeti origó, az Octogon magazin főszerkesztője, Martinkó József ötödik alkalommal tér vissza a nagyköveti csapatba, amely idén számos ismeretlen arccal bővült számára is.

Tavalyi jelöltjeid közül a Paradigma Ariadnéval és az OTDK-val is forgattunk a Telekom jóvoltából. Nyomon követted valamelyest a pályafutásukat?

Megnéztem a filmeket, és jó volt őket néhány hónappal a díjátadó után, már büszke díjazottként látni. A Paradigma Ariadné munkáit rendszeresen publikáljuk, így őket könnyebb szemmel tartani. Egyébként is egy teljesen új modellben működnek, egy rendkívül progresszív társaság, akiket a szó jó értelmében, nehéz is lenne megkerülni.

Most milyen jellegű történetek kerülnek alátómeződbe? 

Három részre osztanám. Egyrészt felelősségemnek érzem, hogy a kortárs magyar, fiatal feltörekvő tervezőket támogassam a jelölésemmel. Az én szelekciómban ezért mindig helyet kap egy-két érdemes designer vagy tervező.
Aztán fontos, személyes preferenciám még az irodalom és a színház kiemelése, amely idén, a covid miatt kialakult helyzetben érdekes megoldásokat szült. Míg a filmipart, a jellegéből fakadóan szinte megbénította ez a helyzet, addig olvasni továbbra is, vagy még inkább kiválóan lehetett otthon. A kiadók pedig a könyvek megjelentetésének és promótálásának tekintetében, valamint a színházak elképesztően kreatívan reagáltak.
Végül, tavaly már igyekeztem reflektorfénybe állítani az egészségügyi kezdeményezéseket a Másállapot jelölésével. Ez egy összetett és sokrétű világ, és talán nekik a legfontosabb, hogy visszaigazolást és elismerést kapjanak.

Van még hely a listádon? Esetleg olyan terület, ami kissé szürke zóna számodra, és örülnél az ajánlásnak?
Ó, hát bőven, ez mindig az utolsó percben dől el nálam. Az első körös válogatásra általában 8-10 névvel érkezem, és csak ezután indul be a csere-bere. Zene terén azt hiszem, kissé lemaradtam. Holott biztosan rengeteg tehetség és innováció jellemzi ezt a szférát is. A népzene és a komolyzene egyeleve zártabb szelete a kultúrának, úgyhogy innen még inkább szükség van arra,hogy a bennfentesek megosszák a külvilággal, a nagykövetekkel és a Highlightson keresztül a nagyközönséggel a friss, újító teljesítményeket! 


Az új szlogenünk, a Hass, alkoss, gyarapíts!, milyen módon kell, hogy tükröződjön a jelöltjeidben? 

Önálló jelentése is van ennek a három szónak, lefordíthatnánk kevésbé líraira, de nekem éppen ez a hármasegység mutatja a Highlights lényegét. Egymás nélkül, egyenként is lehet hatni, alkotni vagy gyarapítani, de az ideális jelölt az, akiben összekapaszkodik ez a hármas. Manapság olyan sok értéktelen dolog jön szembe, a közösségi média ontja magából a divatos, semmitmondó tartalmakat, ebből kell kitűnnie egy Highlightsjelöltnek a zsigereiben is fellelhető, jótékony intelligenciával.

Számos teljesen új taggal bővült a nagyköveti csapat. Van köztük olyan, akit már ismertél korábbról?


Nem igazán, sőt, az, hogy Háfra Noémi világbajnok kézilabdázóval nyitunk a sport felé, a gasztro oldalról Farkas Richárddal bővülünk, illetve hogy a tavalyi győztes PET Kupa csapatként, delegált emberekkel is a nagyköveti csapat része, az teljesen új húzás. Ugyanakkor látni kell, hogy ez tulajdonképpen a múlt esszenciája: a környezetvédelmi és a vidéki témák egyre fajsúlyosabbá válása évek óta meghatározó jelentőséggel bírnak a Highlightsban.
A megújulás tehát itt is tetten érhető. Ám ez a megújulás mindig jellemző volt ránk: a kritériumok, a 10 nagykövet, az 55 jelölt, a kategóriák nélküliség bár kőbe vésett körülmények, minden más évről-évre fejlődik, változik. A nagyköveti díj fogalmát például anno én vetettem fel, mostanra pedig a Highlights természetes része. Hiszem, hogy ezek a dinamikák tudnak igazán termékenyek lenni. Nem vagyunk egy brancs, de még csak egy nemzedék sem, és pontosan ettől tudjuk azt a sokszínűséget elhozni a jelölti palettára, ami minden évben kiemeli a Highlightsot bármilyen más díjazás közül.


Szerinted melyek voltak 2020 legkiválóbb teljesítményei? Ajánld őket képpel, videóval vagy bármilyen kifejező módon a nagyköveteinknek! Oszd meg Facebook-oldaladon vagy az Instagramodon, akár Storyban a #hassalkossgyarapíts hahstaggel és elöld be rajta a @Highlights_of_Hungary-t!