Velünk történt

PET KUPA - NEMCSAK A SZAVAK SZINTJÉN, HANEM CSELEKVŐ EMBERKÉNT TENNI A JÖVŐÉRT

2020. október 30.

A Tiszai PET Kupa számlálója szerint eddig a pillanatig 119 tonna szennyező anyagot távolítottak el hazai vizeinkből, elsősorban a Tiszából. Ez önmagában egy kiemelkedő teljesítmény, de amitől igazán ott van bennük a Highlights-esszencia, az az elképesztő tudatformálóképesség, amivel a szemétszedésből egy közösségépítő kalandot hoztak létre. 2020-ban elsőként csapatként képviselhetik a szervezetüket a nagyköveti gárdában. A kilenctagú admiralitásból Dóra Szilviával és Doró Viktóriával beszélgettünk.

A PET Kupa tavaly megnyerte a nagykövetek díját. Milyen változást hozott ez az életetekbe? Milyen volt a színpadon állni győztesként?

Doró Viktória: Ahogy a díjátadó haladt a tizedik helyezettől az első felé, mi egyre inkább az esélytelenek nyugalmával dőltünk hátra. A legtöbb embernek a szemétszedésről az jut eszébe, hogy a Föld Napján kikergették az iskola udvarára, hogy gyűjtsön eldobott üdítős dobozokat. Valljuk be, nem erre a tevékenységre vágyunk szabadidőnkben! Elképzelni sem mertük, hogy nyerhetünk. Úgy éreztük, hogy amit csinálunk, az nem elég “városi”, trendi, innovatív. Így aztán amikor meghallottuk a nevünket, mint a megosztott első helyezés egyik díjazottja, teljesen őszinte volt az örömünk! Fél méterrel a föld fölött lebegtünk és ez a lendület sokáig kitartott.

Dóra Szilvia: Számomra a legnagyobb meglepetés és óriási öröm volt a tény, hogy egyáltalán jelölnek bennünket. Emlékszem, amikor megérkezett a levél, nagyon csodálkoztunk. Olyasmivel foglalkozunk, aminek a közkedvelt díjkiosztókon nincs kategóriája, nem áll mögöttünk egy ismert márka és nem használunk celebeket a PET Kupa népszerűsítésére. Ekkortájt éreztük meg, hogy sokkal ismertebbé váltunk, mert karácsonyra már két újabb jelöléssel gazdagabbak lettünk: az RTL Klub által szervezett Az Év Embere és az Önkéntes Központ Alapítvány az Év CivilSzervezeti Önkéntes Programja jelölésekkel, amelyek közül az utóbbit szintén megnyertük.

Milyen jellegű jelölésekkel készültök a keddi nagyköveti ülésre? Véglegesedett már a lista?
Dóra Szilvia: Lejátsszuk piciben azt, ami hisszük, hogy ott történni fog. Mindenki érvel a saját jelöltje mellett, majd kábé tizenötre, végül pedig a teljes csapat bevonásával nyolcra szűkítjük a listánkat. Persze készülünk talonban néhány jelölttel, hátha más beléjük szeret, ha már nekünk fájó szívvel meg kellett válni tőlük. Bár a Highlights nagyköveti kódexe kéri, hogy lépjünk túl a saját területünkön, azért az látszik, hogy valamilyen fenntarthatósági kritériumnak - legyen szó szociális vagy akár design típusú jelölésről -,mindegyik megfelel. Minden tekintetben hiszünk egy élhetőbb világban, eszerint éljük a hétköznapjainkat is és ez nyilvánvalóan a választásainkban is meglátszik.

Hogyan jelenik meg a munkátokban a Highlights szellemisége, a “Hass, alkoss, gyarapíts!”?
Dóra Szilvia: Ahogy Kölcsey versében is elhangzik, a jobb jövőhöz vezető út munkával van kikövezve. De ebben az útban az alkotás öröme is megjelenik, és ha rajtunk múlik, akkor mindezt jókedvvel, kéz a kézben hajtjuk végre. Mi azért szedjük a szemetet a Tiszán, hogy egyszer már tényleg csak kenuzni járhassunk erre a csodaszép vidékre.

Doró Viktória: Mindannyiunkra hatnak- már a jelenben is - a környezeti kihívások, amelyek egyre inkább befolyásolják az életminőségünket. Azonban az akcióinkkal, a Highlights mozgalmával, azon belül is a jelöléseinken keresztül tehetünk azért, hogy pozitív változásokat érjünk el. Nemcsak a szavak szintjén, hanem aktív, cselekvő emberként is. A PET kalózok közössége egyre gyarapszik, ebben biztosan segített a Highlights díj is. Jelöléseinkkel igyekszünk ezt az élményt más olyan projekteknek, szervezeteknek is megadni, akiknek hozzánk hasonlóan hatalmas szükségük van a megerősítésre.


Ismerjétek meg jobban a PET Kupa tevékenységét! A Telekom jóvoltábóla PET Kupáról készült videónkat itt tekinthetitek meg:
Videó beágyazva:
https://www.youtube.com/watch?v=MGplX5KJalY