Velünk történt

TIPTON - EGY HAZAKÖLTÖZÉS SIKERE

2020. november 16.

Zack Tipton 1998 óta készít szemüvegeket. 2001-ben azért költözött haza, mert a Vinylize márka elindításához, a mára világhírűvé vált bakelit lemezekből készült szemüvegekhez kizárólag itthon talált lehetőséget a minőségi előállításra.

Trellay Levente jelölt benneteket 2017-ben. Milyen érzés volt?

Mindig jólesik, amikor elismernek. A Highlights díja azért különleges, mert ezúttal én és a csapatom nem design szemszögből mérettettünk meg, hanem egy teljesen új aspektusból: úgy érzem, a vállalkozásunk történetét és a nagy migrációs hullámban egy hazaköltözés sikerét is méltatta ekkor a bennünket jelölő nagykövet, Levente.  Számos rendkívül hízelgő nemzetközi és hazai szakmai győzelem mellett egy kicsit a formatervezői buborékon kívülről jött ez a vállba veregetés, és ez lendületet adott mindenkinek.

Ti milyen hazai kezdeményezésekre hívnátok fel a figyelmet 2020-ban?
Az Etesd a dokit! kezdeményezés nagyon szimpatikus volt, ők szállítottak ételt a rendkívüli teljesítményt nyújtó egészségügyi dolgozóknak. Általuk a járvány első hullámában megtapasztalhattuk a társadalmi összefogás erejét. Ezen kívül a Nempazar blogot emelném ki, akik az élet különböző területeiről bizonyítják be, hogy sokkal hatékonyabban bánhatunk a hulladékunkkal. Egyébként pedig a PET Kupa tevékenységét is nyomon követem, ők pedig úgy tudom, idén a nagyköveti csapatban is helyet kaptak.

Az elmúlt években milyen újító kezdeményezéseket honosítottatok meg a cégben?
Most már évente 3 tonnát hasznosítunk újra hanglemezekből. Megtaláltuk a forrást, ahonnan havonta érkezik a szállítmány. Ezekből sokkal többet sajtolnak, mint amennyit értékesíteni tudnak, de a kapcsolatunk által így a forgalmazók nem kidobják őket, hanem elküldik hozzánk és mi felhasználjuk. Nemrég beruháztunk olyan gépekre, amik segítségével már nem csak szemüvegeket, de dobozokat, egyéb tárgyakat is előállítunk. Ráadásul érkezik egy kollekció, ami fémet munkál meg, ezáltal például olyan izgalmas anyagokkal dolgozhatunk, mint a töltényhüvely. Januárban motor és bicikli bovdenekből átalakított szemüveg alkatrészekkel debütálunk. További jó hírek, hogy az AC/DC-vel frissítettük a szerződésünket, valamint egy Miles Davis sorozat is jön. A világhírű jazz zenész hatalmas szemüveg rajongóként ihletett meg bennünket, és most először, a Tipton által foglaljuk ezt az örökséget keretbe.
De a szemüvegpiac véges, és a home office kultúra mellettünk sem ment el észrevétlenül. A Zoom-meetingekhez jóformán nadrág sem kell, egyszóval az emberek kevesebb szemüveget is vásárolnak, hiszen nem használódik annyira a meglévő vagy nincs hova felvenni. Igyekszünk előre menekülni, és például olyan optikai tanácsadást honosítottunk meg, amiben érintkezésmentesen tudunk szemvizsgálatot végezni. 

Ha pedig egy jó koktélozó helyet keresne valaki, mi meglovagolva a vendéglátóipar helyzetét, a barber shopok mintájára egy kiegészítő szolgáltatásként koktélbárt is nyitottunk.

Olvasd el a weboldalunkon további cikkeinket korábbi jelöltjeinkről vagy Zack Tipton egyik kedvencével, a PET Kupával készített riportunkat itt: https://www.highlightsofhungary.hu/velunk-tortent/pet-kupa