Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet hazánk egyedüli ökogazdálkodásra specializálódott kutatóhelye. 2011-ben azért jött létre, hogy előmozdítsa a fenntartható mezőgazdaság magyarországi fejlődését és a környezetkímélő termelési módszerek szélesebb körű alkalmazását. Kutatásaik során többek között elfeledett hazai paradicsom tájfajtákat vizsgálnak, melyek magjait a tápiószelei génbank őrzi. A vizsgálatok célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat és zamatos ízüket. A kutatás első éveiben 35 paradicsom tájfajtát vizsgáltak meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Szent István Egyetemmel együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltak részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel tavaly és idén már országos áruházlánc segítette a tájfajták visszavezetését a kertekbe. 2020-ban a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei, séfek, gasztrobloggerek, pékek és több budapesti átvevőpont is csatlakozott a kezdeményezéshez, miszerint a koronavírus járvány ideje alatt felajánlják üzlethelyiségeiket a paradicsom palánták átvételére. A tájfajták újra felfedezése és termesztése nagyban hozzájárul a paradicsomok hagyományos formai, ízbéli és genetikai változatosságának megőrzéséhez, az agrobiodiverzitás fokozásához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához.
https://www.facebook.com/OMKibiokutatas
“A paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, viszont a legtöbb magyar embernek az olasz és a spanyol fajta jut először eszébe. A sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat sokan nem ismerték az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkássága előtt. Az ő munkájuk révén büszkén használhatjuk, vásárolhatjuk vagy nevelhetjük a konyhakertben, vagy akár a teraszunkon.”